Ανακοίνωση εξέδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκης Συσπείρωσης και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, κ. Δημήτρης Βρύσαλης, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία κόστος αφήνει απροστάτευτες χιλιάδες
Αξίζουν σεβασμό και εκτίμηση όσες γυναίκες πάλεψαν και βγήκαν νικήτριες, και σε όσες ακόμα παλεύουν με τη νόσο. Στην εποχή που ζούμε όλες οι γυναίκες, θα έπρεπε ανεξάρτητα από την ασφαλιστική και οικονομική τους ικανότητα ή τον τόπο διαμονής τους, και με βάση τα κριτήρια που ορίζουν τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, να μπορούν να διενεργούν τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, αξιοποιώντας όλες τις επιστημονικά ενδεικνυόμενες μεθόδους, με ευθύνη του κράτους και με απόλυτα δημόσιο και δωρεάν τρόπο.Κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται αρκετές φορές
Οσο κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ κομπάζει για την επιτυχία διάφορων Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, όπως το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Μαστού “Φώφη Γεννηματά”, τα κρίσιμα ζητήματα που είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η έγκαιρη θεραπεία παραμένουν άλυτα. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία κόστος συνεχίζει να αφήνει απροστάτευτες χιλιάδες γυναίκες, χωρίς να εξασφαλίζει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, εμπορεύεται την υγεία των γυναικών που δίνουν μάχη με τον γυναικολογικό καρκίνο, ρίχνοντας ακόμα μια φορά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στις ίδιες.
Μια ματιά στα πρόσφατα στοιχεία αρκεί: Ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί, σταθερή στήριξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αφού από το σύνολο των μαστογραφιών ετησίως το 76% πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 24% στον δημόσιο, αντιεπιστημονική εξαίρεση των γυναικών 40-45 ετών από το πρόγραμμα προληπτικών μαστογραφιών.
Σήμερα λύση στο θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού μπορεί να δώσει μόνο ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που στο επίκεντρό του θα έχει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν αποσαθρώσει. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία, αποκατάσταση, ψυχολογική στήριξη των γυναικών που θα νοσήσουν, αξιοποιώντας σε αυτήν την κατεύθυνση όλες τις σύγχρονες μεθόδους και δυνατότητες που έχει αναπτύξει η διαγνωστική και θεραπευτική τεχνολογία, η πρόοδος στην παραγωγή σύγχρονων φαρμάκων».